Monte…nej!

– Surt med straff, säger Emil Forsberg efter sändningen i Kanal 5.

– Jag tror man är väldigt besvikna i omklädningsrummet just nu, spekulerar experten Hasse Backe i samma sändning.

Visst är det frustrerande. En billig straff för motståndarna och sedan ett fullständigt felbortdömt mål för den egna sidan strax före slutet. 1-1 för Sverige borta mot Montenegro är ingen total katastrof, nej. Men en poäng är kännbart färre än de tre det borde ha varit. Och skulle ha varit, om svenskarna med en (fortfarande halvskadad?) Zlatan Ibrahimovic i spetsen tagit vara på sitt inledningsvis massiva spelövertag och inte släppt montenegrinerna så långt fram som de gjorde efter att den första handlingsförlamningen från hemmanationen lagt sig. Visst var det någon som varnade för en väntad anstormning från dem i början och det här såg inte ut som solklar seger på förhand. Men som styrkeförhållandena såg ut större delen av matchen borde det inte ha slutat… så här. Tredje 1-1-matchen för Sverige innebär att vårt numera ganska spännande men inte direkt stensäkra landslag är obesegrade, men samtidigt med bara en seger i bagaget inför fortsättningen i mars nästa år. Och den kom, som bekant, mot Liechtenstein. Ska det vara så här? Nej, men nu är det så.

Och det kunde ha varit värre. Vi kunde ha varit Grekland… 0-1 hemma mot Färöarna, det ÄR en katastrof i sådana här sammanhang, även om öborna blivit oerhört mycket bättre på senare år.

Men tillbaka till vårt eget elände. Vårt relativa elände. Vi får väl starta en följetong över vintern, som mexikanerna gjorde i somras efter den snöpliga VM-förlusten mot Holland. I varje upptänkligt sammanhang stoppades frasen ”det var inte straff” in, med provocerande övertydlighet men ofta ganska roligt. Och det var det ju inte heller. Straff alltså. Själv var jag där på semester med min mexikanska fru under den förflydda sommaren. Arjen Robben bör tänka sig för innan han gör liknande reseplaner, de närmaste tio åren eller så…

Personligen anser jag ändå att det bortdömda målet från Albin Ekdal var än mer upprörande. Det fanns helt enkelt inget rimlig skäl för domaren att blåsa och vinka avvärjande i det läget, förutom att hålla sig väl med den engagerade hemmapubliken. Inhopparen Isaac Kiese Thelin gjorde ju ingenting annat än att lura bort sin back. Lurad blev tydligen även denne domare. Två gånger i snabb följd. Men – Sverige kunde ha ryckt ifrån tidigare. Synd. Ladda om till nästa år, alltså. Och öva gärna extra på försvaret vid fasta situationer. De montenegrinska hörnorna var trots allt ganska ruggiga matchen igenom…

Samtliga resultat från dagen och gårdagen finns på arrangerande UEFA:s sajt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.