Oavgjort inte avgjort av ondo – svensk premiärpoäng efter svag start

Huj. Det kunde ha gått…illare. Och bättre. Med lite tur. Ska Sverige ta sig vidare till andra ronden i detta illustra EM kommer det att krävas en del flax. Flyt. Röta. Mycket vilja och några oförtjänta strutar. Irland var laget vi skulle slå för att kunna gå vidare, sades det, men efter första halvlek lyste gröningarna från väst av betydligt mer energi och ren urkraft. Med ett ribbskott och ett par andra skrämskott som extra garnering. Sverige hade kanske aningen mer boll statistiskt räknat, men…

…när andra halvlek chocköppnade med irländskt mönsteranfall och mäktigt avslut i nät, fanns det anledning att frukta det värsta och släcka ner alla förhoppningar om avancemang. vaknade Sverige till liv och tycktes skapa mer på tio minuter än under hela första halvlek. Kvitteringen dröjde, men när utdelningen till sist kom var det med hjälp av en irländsk försvarare. Anfallet som ledde fram till det var dock så snyggt och den blågula allmänna tändningen efter paus så märkbar att, nej, vi ska väl inte be om ursäkt för den här poängen. Spelet kom att bölja fram och tillbaka. Mer kamp och kramp än skönspel, men – en poäng är mer än noll.

Det där med att vinna premiärmatcher i stora mästerskap är ingen svensk specialitet, med krossen av Bulgarien 2004 som lysande undantag. Då bodde jag i Ecuador och minns att jag såg matchen på en flimrande TV-skärm i ett mindre samhälle i norra delen av landets östra region ut mot Amazonas och hade svårt att urskilja allt som hände i detalj. Men den svenska femnollan var ändå en upplevelse. Något sådant resultat för vår del i detta Europamästerskap lär knappast inträffa. Förhoppningsvis inte motsatsen heller…

Jämna matcher har det ju varit överlag, av dem jag sett och att döma av resultaten hittills. Få självklara favoriter eller slagpåsar har utkristalliserat sig. Och de som brukar stå som slutsegrare är sällan de som imponerar mest i början av turneringen. För blågul del kunde den här oavgjorda premiären se ut som en besvikelse, men det är knappast katastrofalt. Chansen finns fortfarande, oavsett om vi har ett lag med verklig kapacitet att plocka några prestigefulla skalper i sammanhanget eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.