Seinabo säger det med soul

Girl’s got soul…

Nej, det går ju inte för sig att öppna ännu en recension med ”en röst kan betyda så mycket”. Även om det stämmer. Och svensk-gambianska Sey seglar succéartat fram med sin lagom sträva, beslutsamma och blodfyllda stämma i centrum.

Hon ger profil åt en repertoar som växlar mellan potenta pianoballader och elegant elektrosoul. Det dryper av något sött, men även sötsurt. Sällan sliskigt. Däremot starkt. Soul. Anita Baker möter Soul II Soul möter… är det Tanya Stephens jag tänker på? Förebilderna kan vara flera. Melodiös monotoni som envist pockar på uppmärksamhet. Det svänger med till synes små medel. Här finns ”Hard Time” som agerade vinjett i den mediokra kriminalserien ”100 Code” och osar av oförsonade konflikter. Suggestivt och dovt effektivt är det regelbundet. Retroljud i inledningar och instick, i ett ljudlandskap som ständigt ändrar form utan att kasta sig handlöst ut i vildmarken. Här finns en grundstämning med diskreta utvikningar. En ibland gospelklingande sådan, gränsande till sakral, som i ”Burial”.

Seinabo Sey känns som ett av de där nyare namnen i svensk pop med omnejd som inte bara bärs upp av hype utan bär på genuin talang. Känslan för drama. För att vara expressiv men inte depressiv. Hotfull som i ”Pistols at Dawn”, men inte destruktiv. Vad man däremot kan efterlysa är en vilja att slå sig ännu friare och inte fastna i repetitiva formler som det finns tendenser till ibland. Men det är randanmärkningar. Eftersom Sey lyckas uttrycka så mycket inom ramverket. En riklig dos rhythm & blues anno domini 2015 som bara bitvis låter överdrivet trendkänslig. Det är inte totalt tidlöst utan bär tydliga spår av den era vi befinner oss i. Precis som Aretha Franklin, Mary J. Blige och Staple Singers et al formades av sina respektive startepoker men sedan förändrats, utan att förlora det man brukar kalla särart. Så, vad kommer Sey att ställa med i framtiden? Förhoppningsvis ännu mer och ännu bättre stoff, en sargad mänsklighet till fromma.

Bäst just nu? Kanske den bristande balladen ”Poetic” eller det rumsterande, pulserande groovet i ”Easy”.

Recenserat: Seinabo Sey ”Pretend” (släppt 2015, avlyssnat via Spotify)

En reaktion på ”Seinabo säger det med soul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.