Förstört eller inte? Internets utveckling enligt ”Freakonomics”

De kan vara väldigt underhållande och upplysande samtidigt. Senaste dryga året känns det som om de har slöat till en smula och inte släppt lika mycket nytt mellan alla repriser. Det handlar om podcasten Freakonomics, som utger sig för att utforska ”den dolda sidan av allting”. När de är som bäst framkallar de genuina aha-upplevelser. Ibland bara ett ‘jaså’, men ofta kan de sammanfatta ett bekant ämne och leverera en del insikter som inte var lika bekanta innan. Som i det nyligen sända avsnittet med den intrikata frågan ”Is the internet being ruined?” som rubrik. Här ingår en introduktion i de första trevande stegen mot att världens alla datorer skulle kopplas ihop, med diverse ingenjörer aktiva under 1970-talet och framåt. Till vad det blivit idag, när vår världsbild påverkas av vilka algoritmer som styr ett populärt socialt nätverk. Som kan skilja sig markant från ett annat populärt socialt nätverk… Till exempel. Och diskussioner kring vad det kostar oss att vilja utnyttja gratistjänster på nätet, i form av reklam och en allmän kommunikationsdynamik som vi själva inte helt kan kontrollera.

Bonus: Som sagt, ibland lägger de upp många repriser från förr, men en del av dessa är väl värda att höra – exempelvis ”The Suicide Paradox”, först utsänd för drygt fem år sedan, faktiskt. Allvarligt ämne – oväntade vinklar. Ett annat personligt favoritavsnitt är ”What do King Solomon and David Lee Roth have in common” från 2014 som jag använt i undervisningssammanhang ibland. På Freakonomics hemsida finns avsnitten att avlyssna, om så önskas med utskrifter av programmanus som stöd. Annars kan man alltid prenumerera via iTunes, vilket jag gjort några år nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.